Rusi protestujú proti výsledkom mužského skiatlonu, chcú bronz

10.02.2014 Celý región

Červená Poľana 10. februára (TASR) - Ruská výprava podala oficiálny protest proti výsledkom nedeľňajšieho mužského skiatlonu na 2x15 km na ZOH v Soči. Domáci bežec na lyžiach Maxim Vylegžanin podľa nej neoprávnene prišiel o olympijský bronz. Vo finiši mu mal skrížiť dráhu nakoniec tretí Martin Johnsrud Sundby z Nórska, ktorý Rusa napokon zdolal o jedinú desatinu sekundy.

Okamžite po pretekoch sa riešil prvý ruský protest, po porade jury ale FIS nechala v platnosti pôvodné výsledky i medailové poradie. Rusi teraz žiadajú nápravu, Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS) zaslali oficiálny protestný list. FIS musí podľa agentúry DPA rozhodnúť do 72 hodín, verdikt však zrejme padne ešte skôr.

Sundby priznal kontroverzný manéver, podľa neho však nebol úmyselný. "Zmenil som dráhu, keď zostávalo do cieľa štyri či päť metrov. Nebolo však mojím zámerom niekomu skrížiť cestu. Cítim sa z toho zle, určite by som nikdy nechcel niekomu zničiť preteky," povedal nórsky reprezentant pre Reuters.

Podľa rozhodcov šiel Sundby výrazne pred Vylegžaninom a jeho počínanie výsledky neovplyvnilo. Od FIS každopádne dostal za prehrešok proti pravidlám varovanie.

Zlatú medailu v skiatlone získal Švajčiar Dario Cologna, ktorý v dramatickom finiši odsunul na striebornú pozíciu so stratou 0,4 s obhajcu zlata spred štyroch rokov Švéda Marcusa Hellnera. Slovák Martin Bajčičák skončil na 31. pozícii (+2:44,7).
 

Vyberte región